بخشی از مطلب
مجموعه فرهنگی تفریحی غدیر مشهد
این مجموعه در خیابان 22 بهمن ، تقاطع شهید شیرودی واقع شده است . این محدوده از شهر دارای بافتی قدیمی و نابسامان از لحاظ طراحی شهری می باشد . ساکنان آن اکثراً از اغشار کم درآمد و روستائیان مهاجر می باشند . همچنین این قسمت از شهر از بسیاری از امکانات رفاهی و خدماتی محروم می باشد . لذا وجود یک مجموعه فرهنگی ورزشی که بتواند جوابگوی نیاز ساکنین منطقه باشد ضروری می باشد . این مجموعه توسط معاونت فنی و عمرانی شهرداری مشهد اجرا شده است . طراح و مشاوره آن مهندسین مشاور پژوهشهای معماری بوده است.
در گفتگویی که با مجریان طرح انجام شد هدف از اجرای این طرح ایجاد مرکزی جهت سامان بخشیدن به اوقات فراغت جوانان و اهداف علمی و فرهنگی عنوان شد . با بررسی موقعیت مکانی و همچنین دسترسی ها به مجموعه می توان این مجموعه را به عنوان پاسخگوی منطقه ای در نظر گرفت . موفقیت یا عدم موفقیت مجموعه در مقیاس منطقه خارج از این بحث می باشد . لذا در این گزارش به معرفی فضاها و عملکردهای موجود در مجموعهی غدیر که به گفته طراحان و مسؤولان نمونه مطلوبی در سطح شهر مشهد می باشد می پردازیم.
مقیاس طراحی شهری
همانطور که می دانیم بنای یک مجموعه فرهنگی در مقیاس طراحی شهری قرار می گیرد و می تواند به عنوان شکل دهنده جدار شهری و منظر شهری مطرح شود .موضوع طراحی شهری عمدتاً عرصه عمومی و شکل دهنده محیط شهری است .
تصویر 4-3 مجموعه فرهنگی تفریحی غدیر مشهد
توجه طراحی شهری علی الاصول به سه زمان گذشته،حال و آینده است . گو اینکه گذشته اهمیت سنگین خاطرهای خود را دارد ولی این امر نباید مانع پرداختن به مسائل حال باشد و تأکید بر سازمان فضایی موجود نمی تواند فارغ از نگاه و نوآوری به آینده باشد . در این صورت است که می توان از شکل گیری خاطره شهری معاصر و افزوده شدن بر خاطره های گذشته برای ورود به آینده و از کارایی فضا در آینده سخن گفت .
همانطور که در سایت پلان مجموعه دیده می شود ، این بنا شامل دو فضای باز یکی نیمه محصور- که به عنوان ورودی پیاده - و دیگری باز - که به عنوان پارک عمومی و پارکینگ – می باشد .
وجود این دو بخش فضای باز باعث پیوند بهتر داخل مجموعه با محیط عمومی شهری و گذرهای اطراف شده است . وجود دیوارهای اطراف حیاط که با خالی شدن قسمتهایی از آن این محیط را به عنوان فضایی جدا از محیط شهری معرفی می کند که و....